Zdrav človek ima tisoč želja, bolan pa le eno – da bi bil spet zdrav. Ta rek velja za vse vrste težav in bolezni, tudi za težave z intimnimi predeli. Redni pregled pri ginekologu je zato nekaj, česar bi se morale udeleževati vse ženske, saj se le na ta način lahko učinkovito prepreči marsikatero bolezen. Hvala bogu se tega zaveda vse več žensk, zato so tudi preventivni ginekološki pregledi vse bolj obiskani.

ginekološki pregled

Redni ginekološki pregled vas lahko reši marsikatere težave ali bolezni.

Verjamemo, da je ginekološki pregled za marsikatero žensko zelo stresen, saj gre za intimne zadeve, o katerih ljudje ne govorimo kar vsak dan. A poskusite se tega stresa, sramu in strahu znebiti, saj se ginekolog vsakodnevno srečuje s težavami, podobnimi vašim in vas zato ne bo obsojal ali zasmehoval. Če se pri svojem ginekologu ne počutite sprejete ali strokovno obravnavane, potem morate vedeti, da ga lahko kadarkoli zamenjate, pametno je le, da se pred tem pozanimate o prostih kapacitetah pri ginekologih, da slučajno ne bi ostali brez njega. Ključnega pomena je, da svojemu ginekologu zaupate, saj boste z njim delile vse svoje intimne težave in skrbi. Nekatere ženske bolj zaupajo moškim, druge ženskam, zato se prej pozanimajte o ginekologih, ki sprejemajo nove pacientke in se potem odločite za tistega ali tisto, ki vam je najbolj všeč – kot že rečeno ga/jo lahko kadarkoli zamenjate.

Najstnice se tekom odraščanja najbrž sprašujejo, kdaj se odločiti za prvi ginekološki pregled. To je odvisno od več dejavnikov, vsekakor pa se h ginekologu naročite, ko postanete spolno aktivne in želite pridobiti več informacij v zvezi s kontracepcijo, če imate težave z neredno menstruacijo, če opazite kakršnekoli težave ali spremembe ali če dobite povabilo na preventivni ginekološki pregled.

Ginekologi pa poleg preventivnih in kurativnih pregledov opravljajo tudi preglede nosečnic, delajo ultrazvoke, svetujejo pri vaših vprašanjih in omogočajo nekatere estetske posege (pomlajevanje nožnice in podobno). Ne bojte se obiskati ginekologa, saj vam lahko ta pomaga pri vseh intimnih težavah.