V čaroben svet sobnih rastlin lahko umestimo tudi aloe vero. Na kratko si poglejmo kako skrbeti za aloe vero. Aloja je doma v južni Evropi, od koder so jo preko Alp prinesli že v srednjem veku tudi v srednjo Evropo, kjer pa ni odporna na zimske podnebne razmere. V medicini so jo spodrinile vrste Aloj iz južne Afrike in Srednje Amerike, katerih rastline so učinkovitejše in močnejše. V ljudskem zdravilstvu pa se še vedno uporablja bolj naša aloe vera. Pol posušenega lista aloe vere, žličko koromačevih ali janeževih semen ter nekaj stisnjenih brinovih jagod prelijemo s hladno vodo. Majhno skodelico tako pripravljene tekočine pijemo večkrat na dan. Mrzel čaj pomaga kot blago odvajalno sredstvo , lajša ženske težave, pomaga pri menstrualnih težavah, ter pritisku v krvi v smeri proti glavi. Prah iz posušenih listov aloe vere (za skodelico zadostuje noževa konica prahu) skuhamo kot čaj, s katerim blažimo vnetje oči, pri tem se lahko v očeh pojavi srbenje, ki pa ne škodi. S čajem lahko izpiramo tudi odprte ture in jih tako zdravimo.

aloe vera

 

Zdravilna aloe vera je gojena v velikih nasadih zaradi blažilno protivnetno učinkujočih zdravilnih snovi, ki jih dodajajo sredstvom za nego kože. Številne lepotilne pripravke si lahko napravite tudi sami. Za lepši lesk temnih las prelijte rožmarin z vrelo vodo in si nato s poparkom izpirajte lase.

Potrebno se je zavedati, da moči zdravilnih rastlin ni za podcenjevati. V kolikor sami ne poznate njihovega zdravilnega učinka se obrnite na izkušenega zeliščarja.

Za samo vzgojo in rast aloe vera ni zahtevna, zraste nekje do trideset centimetrov. Poznamo več vrst aloj, in vsaka ima določene zdravilne učinke, lahko pozdravite marsikatero otroško prasko, lahko pa si naredite tudi masko, ki vam bo polepšala in napela kožo na obrazu. Vzemite si čas in raziščite ponudbo aloj.