Če bi vas vprašali, kako spite, bi večina med vami najverjetneje odgovorila, da bolj slabo. Takšnih odgovorov smo namreč v zadnjem času kar vajeni. Slab spanec je seveda lahko posledica marsičesa; tudi vse bolj stresnega življenja. Po drugi strani pa se vzrok za slab in nemiren nočni počitek lahko skriva povsem drugje. Ste kdaj pomislili, da bi za to težavo lahko bila kriva izbira slabe vzmetnice?

Strokovnjaki nas nenehno opominjajo na to, kako zelo pomembno je, da izberemo ustrezno vrsto vzmetnice. In četudi jo, moramo takšno opremo primerno negovati oziroma vzdrževati. Po nekaj letih pa jo je treba, ne glede na to, kako obrabljena je, tudi zamenjati. Praviloma naj bi to bilo na vsakih sedem let.

vzmetnice

Je čas za zamenjavo vzmetnice?

Morda kdo med vami sploh ni vedel, da je zamenjava vzmetnice potrebna vsaj na vsakih sedem let. V tem hipu verjetno preračunavate, koliko naj bi bila stara vaša vzmetnica. Če je od nakupa minilo že sedem let, je torej skrajni čas za zamenjavo.

Kaj pa če je sedem let stara vzmetnica videti še povsem lepa, ohranjena in uporabna? Tudi v tem primeru je čas za zamenjavo, saj krivcev za slabo spanje včasih pač ne vidimo s prostimi očmi. Sicer pa vam je verjetno vzmetnica že sama nakazala, da ni več tako učinkovita in stabilna, kot je bila nekdaj.

Pri izbiri nove vzmetnice naj vam vedno na pomoč priskočijo strokovno podkovani prodajalci

Na voljo vam je kar nekaj prodajaln, kjer lahko izbirate med številnimi vrstami vzmetnic. Ena od možnosti je tudi ta, da si vzmetnico po ugodnejši ceni naročite kar na daljavo, in sicer v spletni trgovini. Poceni vzmetnica v tem primeru še zdaleč ne pomeni, da je manj kakovostna. Kljub temu pa bodite pozorni na to, da vzmetnice ne kupujete kar kjerkoli na trgu.

Pri izbiri nove vzmetnice pa naj vam obvezno pomagajo in svetujejo strokovno podkovani ter dovolj izkušeni prodajalci. Ti vam bodo zaupali, da je izbira v veliki meri odvisna tudi od vaše teže. Vsekakor pa so v igri še drugi dejavniki, nenazadnje tudi sama velikost ležišča. Najdemo lahko veliko dimenzij vzmetnic, najpogostejše pa so vzmetnice 140×200.