Kurkuma mnogi imenujejo čistilec telesa. V rod sodi več deset rastlin, aromatična kurkuma s številnimi koristnimi učinki za naše telo pa je vrsta Curcuma longa. Rastlina ima izredno košato socvetje vijolične barve, rastlina pa v višino doseže tudi do enega metra.

Kurkuma se že več tisoč let uporablja v tradicionalni medicini predvsem v Indiji, kjer jo tradicionalno uporabljajo za zdravljenje različnih bolezenskih stanj kot so vnetja, okužbe, prebavna obolenja, težave z jetri in motnje v krvnem obtoku. Danes rastlino intenzivno gojijo na različnih delih Azije, vključno z Indijo in Kitajsko, ki imajo tropsko podnebje z visokimi temperaturami in visoko vlago.

kurkuma

Glavna aktivna sestavina, ki sodi v skupino polifenolov, je kurkumin. Ta se nahaja v koreniki rastline, ki je v notranjosti značilne rumene barve. Kurkumin ima številne znanstveno dokazane farmakološke učinke na telo oz. tkiva med katere prištevamo antioksidativne, protivnetne, protimikrobne, protirakave aktivnosti, prav tako pa so dokazali zaščitno vlogo kurkumina pred obolenji jeter.

Kurkumin se v krvni obtok slabo absorbira, da bi povečali njegovo biodostopnost se priporoča, da kurkumo uporabljate v kombinaciji s črnim poprom. V njem je namreč spojina piperin, ki močno poveča biodostopnost kurkumina v krvni obtok in celice. Kurkumin je tudi topen v maščobah, zato ga je smiselno dodajati prehrani bogati z maščobami.  

Koristni učinki kurkume

Kurkuma pomaga pri kroničnih vnetjih, ki vključujejo srčna in rakava obolenja, presnovne sindrome, Alzheimerjevo bolezen ter različne degenerativne bolezni.

Kurkumin zmanjša tveganje za srčni infarkt, spodbuja delovanje krvnih žil, preprečuje napredek srčnih obolenj ter zmanjša vnetja pri srčno-žilnih obolenjih. Trenutno se raziskuje tudi učinek kurkumina na celično rast in razvoj, ki bi lahko prispevali k razvoju rakavih obolenj. Protivnetno delovanje pa preiskujejo tudi v povezavi z artiritisom.

Kurkumin poveča antioksidatno kapaciteto telesa. V celicah se ob pojavu neravnovesij pojavi oksidativni stres. V času oksidativnega stresa nastajajo prosti radikali, ki reagirajo z organskimi molekulami (npr. maščobe, proteine, DNK). Da bi se telo zavarovalo pred njimi potrebuje antioksidate, ki proste radikale nevtralizirajo.

Kurkumin lahko spodbudi nevtrotrofične faktorje, ki podaljšajo življenje živčnih celic in tako delujejo pred depresijo in Alzheimerjevo boleznijo. Kurkumin naj bi vplival na izboljšanje spomina ter pozornosti.