Veliko vaših in tudi naših lepih trenutkov, doživetij, občutkov, spominov itd.,  je posnetih z napravo po imenu fotoaparat. Kako bi se spominjali vsega tega, če ne bi bilo fotoaparata? Če nebi imeli niti enega spomina v obliki slike iz povsod kjer ste bili? Niti ene slike z vašim najboljšim prijateljem? Vašo ljubljeno osebo? Si sploh ne morete več predstavljati življenje brez fotoaparata, je tako?

Fotoaparat oz. po angleško camera je naprava, ki zajema svetlobe. Na eni strani ima objektiv kateri ustvarja svetl. slike, na drugi pa enoto za shranjevanje.

Danes se uporablja več vrst fotoaparatov. Delimo jih glede na format svetl. tipala in/ali filmskega traka; vse skupaj pa nato še na shranjevanje. Analogni fotoaparat sprejema svetlobo od objektiva na filmski trak, medtem ko digitalni pa za to uporabljajo tipala od svetlobno občutljivih el. elementov, vse podatke pa zapisujejo sproti na različne pomn. medije. Pri analognem fotoaparatu moramo po končanem slikanju razvit negativni film in šele potem narediti fotografije na dejanski papir.

fotoaparat

Delitev fotoaparatov:

  • Mobilni fotoaparat,
  • Refleksno-zrcalni fotoaparati,
  • Kompaktni fotoaparati.

Mobilni fotoaparati oz. digitalne kamere uvrščamo pod naprave z slabšo ločljivostjo. Delajo slike pri ločljivosti do 2 MP ( 1600 x 1200 pik ). Primerno je za: razglednice, uporabo na spletu in prikazovanje direktno na zaslonu. Zaradi slabše kakovosti so odtisi slabši in pa prav tako niso vidne podrobnosti slike. Tak fotoaparat je namenjen nezahtevni in splošni uporabi.

Refleksno-zrcalni fotoaparati imajo samodejno ostrenje slike. Njihova glavna značilnost je direktno upravljanje z nekim objektivom. Fotoaparat ima zrcalo, katero odbija svetlobo od objektiva gor v prizmo, katero sliko pravilno obrnjeno takoj pošlje do iskala in tako lahko vnaprej vidimo kakšen bo posnetek, tik preden se slika zajame, se pa zasuka gor in tako svetlobi omogoči pot do filma ali tipala.

Najmanjšo so kompaktni fotoaparati ter tudi najcenejši, najlažji in tudi najenostavnejši in prav zato so tudi najbolj razširjeni. Njihova slabost je to, da nimajo LCD zaslona in da vidimo prizor čez objektiv ločeno iskalo. Problem je tudi ta, da čez iskalo ne vidimo tistega, kar bo dejansko na sliki. Tej napaki pravimo paralaksa, do katere pride zaradi razmika oz. razlike med objektivom in iskalom. Profesionalni kompaktni fotoaparati pa se od preprostejših razlikujejo z dodatnimi funkcijami in boljšo kakovostjo.

Seveda obstajajo tudi boljši fotoaparat, ki naredijo stvari boljše od zrcalno-refleksnega kot npr. posnetki brez geomet. popačenja pri arhitekturi, ampak še vedno je ta dandanes najbolj uporaben, ker ga z veliko izbiro dodatnih objektivov in dodatkov uporabljamo za veliko zvrsti fotografiranja kot npr. portretno, makro, krajinsko itd.