Z vnetjem zobnih dlesni se vsak posameznik sreča najmanj enkrat v življenju, dejstvo, vnetje dlesni se da odpraviti, za to lahko v prvi vrsti naredimo nekaj sami, pri večjih težavah pa se lahko obrnemo na zobozdravnika, ki nam lahko pomaga. V kolikor je vnetje dlesni ali gingivitis težava vaše ustne votline, ki se vam je pojavila, je zanj največkrat vzrok bakterijski plank na zobni površini. V kolikor stanja ne zdravimo nas lahko pelje do paradontitisa, kar pa je zelo resna težava, ki se vedno razvije iz vnetja dlesni, ki pa lahko napreduje v hudo vnetje samih dlesni in obzobnih tkiv s krvavitvami, razlog za to je čep, ki je nastal med zobom in dlesnijo, kjer pride do legla bakterij kar povzroči majanje zoba, ki pa posledično izpade. Kadar gre za vnetje dlesni pri otrocih, jo lahko spremlja tudi bolečina v grlu ali pa herpes virus, ki jo lahko vidimo kot slinavko ali herpetični gingivostomatitis.

vnetje dlesni

 

Razlog za vnetje dlesni je zobni plank, ki nastane kot posledica bakterij ob presnavljanju sladkorja iz hrane. V kolikor tega planka ne odstranimo z rednim umivanjem zob, le ta mineralizira, kar pomeni, da postane trd in se spremeni v zobni kamen, ki ga je težje odstraniti, obenem pa je močna zaščita vsem bakterijam kar pa povzroči vnetje dlesni, ki kot smo rekli nas lahko popelje tudi do izgube zob.

Vnetje prepoznamo tako, da preverimo stanje naših dlesni in v kolikor niso čvrste in bledo rožnate ter tesno ob zobeh ampak so otekle in mehke, temno rdeče barve, kadar se ščetkate vam takoj priteče kri imate morda neprijeten zadah, vas dlesni bolijo ali pa imate morebiti žepke med samo dlesnijo in zobom, ki jih morda spremlja še slinavka ali ranice ter afte v ustih si lahko pomagate tudi s Smrekovitom, ki je zelo učinkovit pri vnetju dlesni. Uporabljajte ga dvakrat dnevno in vnetje se vam bo umirilo že po dveh dneh popolnoma izginilo pa v roku enega tedna.