Vsaka naložba v stanovanju oz. hiši je zagotovo izredno pomembna, predvsem pa moramo gledati tako na izkoristek kot ne nazadnje tudi na rentabilnost. Nikakor se namreč ne splača investirati v čisto vsako reč, ki se jo dobi na trgu, vsak malo večji nakup je namreč vsekakor treba pretehtati. Enako velja tudi pri toplotnih črpalkah, ki se jih uporablja za ogrevanje, za katerega točno vemo, da je nujno potrebno, hkrati pa predstavlja ali zelo visok strošek, v kolikor se nakup ne pretehta v celoti ali pa skoraj da zanemarljiv strošek.

Tako mora vsak človek najprej pogledati, kakšen je izkoristek toplotne črpalke zrak voda, vendar pa podatek, ki ga vidite, ni edini, ki ga upoštevate. Že res, da ima toplotna črpalka zrak voda najmanjši izkoristek, če primerjamo in upoštevamo čisto vse različne izvedbe črpalk, saj je izkoristek toplotne črpalke zrak voda nekje 3 – 5, medtem ko je glede tega faktorja najbolj primerna voda voda, potem pa zemlja voda. Vendar kot rečeno, ni edino treba upoštevati zgolj izkoristka, saj gre pri navedenih podatkih za letni izkoristek, če pa bi bila celo leto temperatura nad 7 stopinj Celzija, pa je izkoristek toplotne črpalke zrak voda že skoraj za na najvišji možni ravni.

toplotna črpalka zrak voda

Kot že rečeno na začetku, pa je treba upoštevati še druge podatke. Če mora toplotna črpalka zrak voda ogreti večje površine od 200 m2, pri čemer izolacija ni najboljša, potem toplotna črpalka zrak voda ni najboljša izbira, temveč se je veliko bolje odločiti za črpalke voda voda ali zemlja voda in to kljub temu, da je investicija v takem primeru višja, kot jo zahteva toplotna črpalka zrak voda, saj se tudi prej povrne. Če pa je za ogrevanje manjša površina od 200 m2 in če je izolacija zelo dobra, pa je vsekakor toplotna črpalka zrak voda najbolj smiselna odločitev, saj bi se sicer investicija v kakšno drugačno toplotno črpalko vračala dalj časa in ne bi bila tako rentabilna, kot je toplotna črpalka zrak voda.

Ko torej izbirate toplotno črpalko, morate vsekakor upoštevati čisto vse pomembne dejavnike, ki vplivajo na izbiro, sicer se prav gotovo ne morete pravilno odločiti. Nikakor prav tako toplotna črpalka zrak voda ni najboljša izbira v vsakem primeru, pa čeprav je cena nižja. Upoštevati morate, da dejansko pri ostalih primerjanih črpalkah prejmete subvencijo eko sklada, kar pomeni nižjo naložbo od videne na prvi pogled.