Implantati so ena izmed najsodobnejših oblik zdravljenja brezzobosti. Specialisti za implantate vam ponujajo različne cene tovrstne storitve, saj je veliko odvisno tudi od oblike, materiala in drugih specifik samega implantata. Pogostokrat slišimo, da so zobni implantati in nasploh zobozdravstvene storitve veliko cenejše v tujini, sploh na Hrvaškem, a kaj kmalu se izkaže, da to ni res oz. v veliko primerih tovrstne storitve v tujini niso narejene tako dobro kot pri nas, kar pomeni, da se morate zato večkrat vračati v ambulante in so zato končni stroški v bistvu dražji kot če bi se posluževali zobozdravstvenih storitev v Sloveniji. Da ne govorimo niti o tem, koliko zapravite za bencin vsakič, ko se vozite čez mejo.

Kot rečeno se implantati po mnogih lastnostih močno razlikujejo, skupno jim je zgolj to, da so vsi narejeni iz titana, saj je to material, ki omogoča vraščanje (osteointegracijo) implantata v kost. Če morda ne veste, se zobni vsadki (kot tudi rečemo implantatom) uporabljajo za nadomeščanje manjkajočih zob ter za podporo mostov ali zobnih protez. Cena tovrstnih storitev resda ni najbolj ugodna za vsak žep, a vendar je bolje »zakrpati« luknjo v ustih, sploh če gre za sprednje, najbolj vidne zobe, kot pa po svetu hoditi s »škrbastimi« zobmi, pa tudi prehranjevanje je bistveno lažje, če imate v ustih vse zobe, kot pa če jih nekaj manjka.

implantati
Izvor izdelave implantatov pri kakovosti ne igra prav nobene vloge, saj je njihova kakovost odvisna zgolj od mikro- in makrotopografije. Pri makrotopografiji implantata gre za njegovo obliko – ali je konična ali cilindrična – za obliko navojev in konice ter obliko povezave s protetično nadgradnjo. Bistveno je, da se implantati popolnoma prilegajo protetičnemu nosilcu. Mirkotopografija pa pomeni površinsko obdelavo implantata, kar ima velik pomen, saj je ravno površina v stiku s kostjo in nekako »sodeluje« pri procesu zraščanja vsadka s kostjo.