Danes, če nam zmanjka električnega toka še malokdo prižge svečo. Navadno vzamemo svetilko in si s svetilko svetimo. Zato jih malo ve iz česa je narejena sveča. Čebelji vosek je tista glavna sestavina. Ampak tistih domačih sveč danes skoraj več ni lahko rečemo. Nekoč pa so naše babice delale doma sme si sveče, saj je bil čebelji vosek povsod za dobiti. Že takrat so vedeli narediti lepe, dišeče sveče. So znali tudi oblikovati, da niso bile ene in iste oblike. Če imate voljo in veselje, si tudi danes lahko nabavite vosek in naredite kakšno svečo za sebe ali prijatelje. Delo sploh ni težko, samo voljo morate imeti.

Sveče morajo biti narejene iz čebeljega voska. Čebelji vosek ni strupen ne za živali, prav tako ne za človeka in ne za naravo. Ne sveča in prav tako ne vosek ne smeta vsebovati petroleja, nafte in drugih dodatkov, ki bi bili strupeni. Prav tako ne sme vsebovati dišav in sintetike ali umetnih barvil. Domače sveče iz čebeljega voska gorijo dosti dlje, oddajajo več toplote, ker je dodan propolis, čistijo zrak. Čebelji vosek in dodan propolis, sveči da nek poseben vonj. Spominja te lahko na vonj domačega medu in vonjate lahko propolis. Če imate željo narediti svojo svečo, kar pogumno. Na spletu lahko danes najdemo ogromno receptov.

čebelji vosek

Po čebelji vosek se odpravite do znanega čebelarja. Poglejte, če je kje v bližini vas in ga vprašajte za vosek. Čebelji vosek je drugače trdi oziroma trda snov in rumene barve. Njegov vonj je zelo prijeten in vas kar prevzame. Da nastane vosek so krive oziroma pridne čebele. Zato moramo čebele pustiti na miru, saj nam dajo ogromno različnih pridelkov. Čebela ima 8 parov žlez. Iz teh žlez priteče vosek. V enem panju pa je na stotine čebel, prav tako ima en čebelar ogromno panjev. Čebele se morajo hraniti s cvetnim prahom, če hočejo pridelat čebelji vosek. Za nas, ki se ne ukvarjamo s čebelarstvom je mogoče vse skupaj zapleteno in popolnoma ne razumemo vsega. Ampak ni tako zapleteno, kot je videti vam bi rekel čebelar. Lahko enkrat greste na obisk k kakšnem čebelarju in prosite, če vam predstavi njegovo delo.