Se mogoče sprašujete, ali bi bilo delo v tujini za vas primerno? No na ta odgovor si lahko skoraj odgovorite sami. Prvo vprašanje katerega se morate vprašati, kaj tujina za vas je. Je to Evropa, Azija, Amerika, Avstralija? Potem se morate vprašati v kateri državi ciljate, da bi delali, vzemimo za primer Evropo, saj se veliko Evropejcev odloča za delo v tujini in sicer kar v Evropi sami. Ciljne države so predvsem, Avstrija, Nemčija, tudi Francija in pa skandinavske države, Norveška, Finska, Švedska… Če pa bo delo v tujini primerno za vas se morate vprašati, kakšno je vaše znanje tujih jezikov. Če znate samo materni jezik, potem boste mogoče primerni samo za delo za trakom ali pa za pometanje cest. Zaradi tega verjetno ne bi šli delati v tujino. ali pa tudi ja, saj je takšno delo malce bolj plačano kot pa v Sloveniji.

delo v tujiniVečina ljudi se odloči za delo v tujini predvsem zaradi večjih plač. Vendar morate vedeti, da je delo bolj usmerjeno v produktivnost kot pa koliko ur dela imate. Tudi imajo svoje protokole in pravila. Na delo morate prihajati ob točni uri, na WC greste lahko enkrat ali dvakrat in za to imate samo 3 minute časa, malica 30 minut in nič več.

Za delo v tujini je potrebno tudi v bljižini delovnega mesta najti prebivališče. Stroški bivanja v tujih državah so prav tako kot same plače, višji. Za vodo, elektriko, internet, hrano itn. boste porabili več denarja kot pa v Sloveniji.

Vprašajte se sedaj, ali bi vam takšne razmere in pogoji ustrezali? Če je odgovor da, potem je delo v tujini pravo za vas. Če pa vam takšen način dela ne ustreza, in imate rajši slabo plačano zaposlitev kjer lahko lenarite, potem delo v tujini pač ni pravo za vas.