Modrostni zobje zrastejo nazadnje, ko so že izpadli mlečni in so že zrastli stalni zobje, se lahko kasneje v zgodnjih srednjih letih pojavijo še osmice, tako imenovani modrostni zobje. Ker včasih povzročijo večje težave v uti je puljenje modrostnih zob neizogibno in lahko zelo komplicirano dejanje. Zato se ga mora lotiti res usposobljen in izurjen zdravnik, ki ve, kaj točno dela in kako bo to izvedel. Puljenje vedno poteka pod lokalno narkozo, da ni boleče.

modrostni zobje

Modrostni zobje nekaterim ne povzročajo večjih težav, sicer je njihov izrast zelo boleč, imajo pa vsaj nove zobe. Nekaterim ti z obje nikoli ne zrastejo. Nekaterim ljudem pa povzročajo hude bolečine. Lahko se začnejo  vraščati med stalne zobe in jih riniti stran ali ven. To ni zaželeno, zato je nujno, da se jih odstrani s puljenjem oziroma operativno.

Ali so modrostni zobje velik problem ali ne, veste že sani, ker čutite, kaj se v ustih dogaja, rentgenska slika pa b seveda pokazala več situacije v čeljustih, ali se dejansko dogaja. Zobozdravnik je edini, ki lahko objektivno odloči o tem, kaj se splača najbolje narediti. Dober zdravnik bo svetoval pravilno in v dobro pacienta. Zato poiščite dobrega zdravnika, ki vam bo prihranil veliko gorja in bolečin ter skrbi.

Modrostni zobje imajo tako ime zato, ker zrastejo v kasnejših letih, ko je to nerodno in ne pomenijo, daje taka oseba bolj modra. Ime je pač simbolično za zobe, ki imajo številko osem v ustih in so kočniki, torej zadnji zobje. V nekaterih ustih, ki so manjša, niti ni dovolj prostora za še osmice, zato je to res lahko nerodna in boleča situacija.

Zakaj se nekaterim ljudem ti zobje pojavijo, ne ve nihče, je uganka na katero znanost še nima odgovora. Nekaterim ljudem, ki jim izpadejo stalni zobje nato zrastejo tretji zobje, kar je fenomen vendar niti ne tako redek pojav.