Pri gradnji moramo razmišljat na ogromno detajlov, ko si gradimo hišo. Prav tako ne smemo pozabit na ogrevanje. Vseeno s čim se bomo ogrevali morajo izvajalci na vsaki strehi poskrbeti za dimnik. Naprava, ki ji lahko rečemo mora imeti vsaka hiša, da lahko iz njega odvajajo vroči dimni plini iz naših peči, kotlov ali drugih ognjišč v zrak. Na vsaki stavbi so narejeni navpično in vidimo jih na strehah hiš, kako štrlijo visoko. Dimnike lahko najdemo tudi na raznih ladjah in tudi na parni lokomotivi. Zakaj vam sedaj o dimnikih nekaj govorim in pišem pa v nadaljevanju. Pomembne informacije lahko najdete tudi na tej povezavi https://www.kamini-klemenc.si/dimnik/

dimnik

 

Vsi kateri imamo razne peči in kurimo na drva, pelete, krilno olje ali katero drugo gorivo, moramo pod nujno imeti dimnik. Ko kurimo v pečeh se nabirajo dimni plini in ti plini morajo čez dimnik se odvajat v zunanji zrak. Če bi so vse to zadrževalo kje v notranjem prostoru se bi lahko zadušili in umrli, kot se to zgodi pri kakšnem požaru. Za njega mora se poskrbeti že pri sami gradnji. Ker pa je to malo bolj zapleteno področje se naj s tem ukvarjajo res pravi strokovnjaki, ki so za dimnike izobraženi. Oni točno vedo kako postopat, kašen bo pravilen za vašo hišo, da ne bo prišlo do kasnejših težav.

Res, da se jih danes ogromno odloča za druge vrste kurjave, kot so paneli in si mislijo, da dimnika ne bodo potrebovali. Nikoli ne veste, če si boste mogoče premislili, glede kurjave, zato je najboljša varianta že med samo gradnjo za izdelavo dimnika. Če se zgodi, da imate mogoče starejšo hišo in vidite, da je vaš dimnik že star pokličite nekoga, ki je izkušen na tem področju, da ga pregleda in se odloči za prenovo ali kar za novega.