Coaching je bil opredeljen na več načinov, kako zgleda v praksi pa si oglejte tukaj https://www.mastermindakademija.com/nlp-coach/. Bistvo coachinga je pomagati osebi, da se spremeni na način, kot si želi in ji pomagati, da gre v smer, v katero želi iti. Coaching podpira osebo na vseh ravneh, da postane to, kar želi biti in gradi zavest, krepi izbiro ter vodi k spremembi. Sprosti človekov potencial, da poveča svojo uspešnost in mu pomaga pri učenju, namesto da bi jih učil. Treniranje je tradicionalno povezano s športom. Vsak vrhunski športnik ima trenerja. V zadnjih nekaj letih je coaching postal uporaben na vseh področjih, v poslu in v vseh vidikih življenja, pa tudi športa.

 coaching
Danes je povsem normalno, da nekdo najame trenerja, ki mu pomaga doseči cilje v življenju in pri delu in je partnerstvo med coachem in stranko. Coach stranki pomaga doseči svoj osebni najboljši rezultat in želene rezultate v osebnem in poklicnem življenju. Coaching zagotavlja, da lahko stranka daje vse od sebe, se uči in se razvija na način, ki si ga želi. Ni nujno, da je coach strokovnjak na področju dela svojih strank.
Mentorstvo je, ko starejši kolega, ki velja za bolj razgledanega in svetovno modrega, daje nasvete in daje vzor. Mentorstvo vključuje obsežne razprave, ki morda niso omejene na delovni kontekst. Mentor je sponzor z bogatimi strokovnimi izkušnjami na področju dela svoje stranke. Tako mentorstvo kot coaching se ukvarjata predvsem z dosežki v sedanjosti in prihodnosti.
Svetovanje je delo s stranko, ki se počuti nelagodno ali nezadovoljna s svojim življenjem. Iščejo smernice in nasvete. Svetovalec deluje sanacijsko na strankino težavo. Terapija pa je delo s stranko, ki išče olajšanje psiholoških ali fizičnih simptomov. Klient si želi čustveno ozdravitev in lajšanje duševnih bolečin. Terapija se ukvarja z duševnim zdravjem klienta. Coaching se ukvarja z mentalno rastjo stranke. Motiv klienta za vstop v terapijo ali svetovanje je običajno pobegniti od bolečine ali neugodja, namesto da bi se premaknil k želenim ciljem.