Parodontoza je bolezen obzobnih tkiv, ki se razvije, če imate dlesen vneto že kar nekaj časa. Ali je  parodontoza bolezen, ki jo imate a neveste? V tem članku boste dobili vse odgovore na ta vprašanja.

Parodontoza je znak nepravilne ali pa pomanjkljive ustne higiene. Posledica le tega pa je kopičenje mehkih bakterijskih zobnih oblog. Te pa se počasi mineralizirajo in postanejo zobni kamen. Parodontoza je najbolj razširjena bolezen človeštva. Bolezen dobi več kot 80 odstotkov populacije.

Preprečevanje bolezni

Edino zdravilo, ki pa je tudi najbolj učinkovito, je nega zob. Dobro in temeljito umivanje zob, je kot prvo ključ do čistih zob in kot drugi pravo zdravilo za našo zobno bolezen. Zdravniki priporočajo, da si zobe umivamo najmanj 2 krat na dan po 2 minuti. Lahko tudi večkrat po več časa, saj večkrat in dlje, tem boljše je. Priporočljiva je tudi uporaba mehkejše krtačke s tankimi in gostimi nitkama. To je zato, ker se s tršo ščetko in večjimi ščetinami, lahko naši zobje poškodujejo. Zdravniki priporočajo tudi uporabo ustne vodice za manjše predele v zobeh. Vendar te ustne vodice naj ne uporabljamo uporabljamo vsak dan, saj ne nadomesti vsakodnevnega umivanja zob.

Kako prepoznamo parodontozo?

Prvo znaki so slabe in vnete dlesni ter slab zadah. Drugače se parodontoza razvija počasi in neboleče. Če smo prepoznali, da imamo parodontozo lahko njeno širjenje ustavimo z ukrepanjem. Poleg rednega umivanja zob je priporočljivo, da obiščete zdravnika ali parodontologa.

Vrste

Poznamo več vrst parodontoze. Gingvitis, začetna parodontalna bolezen, zmerno napredovana parodontalna bolezen in napredovana parodontalna bolezen.

Zdravljenje

Najprej je potreben pregled in analiza z rentgenskim posnetkom, da lahko specialist parodontologije izdela načrt zdravljenja. Način, kako se bolezen zdravi je seveda odvisen od stopnje same bolezni. Prvi in najboljši način je redno umivanje zob, kot omenjeno že v zgornjem delu članka. Drugi način je zdravljenje pri zdravniku, vendar le za najhujše primere.